Wat is een verslaving?
Een lang bestaand dwangmatig gedragspatroon kun je een verslaving noemen en een verslaving leeft als een 2e persoonlijkheid in je, als een eigen wil wat tijdelijk de macht over je denken en handelen overneemt.
De stem van de verslaving als het ware.
Het zegt bijvoorbeeld: 'Je hebt een moeilijke en zware dag gehad. Je verdient een verzetje. ‘Waarom ontzeg je jezelf het enige genoegen dat er in je leven nog over is?'

Wat is een verslaving?Als je je door gebrek aan bewustzijn identificeert met deze inwendige stem, merk je dat je jezelf wat ingeschonken hebt, die sigaret aan het roken bent of je je hebt tegoed gedaan aan die verdovende middelen. De handelingen zijn volkomen onbewust uitgevoerd.


Wat is je oplossing?
Je kan het volgende doen als je een dwangmatig gedragspatroon hebt als roken, je overeten, drinken, tv-kijken, internetverslaving of wat dan ook.
Wanneer je maar merkt dat de dwangmatige behoefte bij je opkomt, houd je op met wat je aan het doen bent en haal je drie keer bewust adem. Daarmee wek je bewustzijn op. Neem dan een paar minuten de dwangmatige behoefte in jezelf waar als een energieveld in je. Ervaar bewust de behoefte om fysiek of mentaal de een of andere substantie tot je te nemen of het verlangen om de een of andere dwanghandeling uit te voeren. Haal dan nog een paar keer bewust adem

Daarna kan het gebeuren dat de dwangmatige behoefte verdwenen is — voor een poosje. Het kan ook gebeuren dat de behoefte je te veel wordt en dat je er toch aan toegeeft. Aanvaard deze keuze. Maak van de verslaving een deel van de bewustzijnsoefening.
Als je bewuster wordt, verzwakken verslavingspatronen en verdwijnen ze uiteindelijk. Weet dat je de gedachten die de verslaving moeten rechtvaardigen, soms met slimme argumenten komen, vermomd als het waren en betrapt ze als ze bij je opkomen.

Stel jezelf de vraag: wie is hier aan het woord? Dan merk je dat de verslaving aan het woord is. Zolang je dat weet, zolang je tegenwoordig bent als de waarnemer van je verstand, slaagt ze er niet zo gemakkelijk in je te laten doen wat ze wil.